de vakantie voor kinderen van gescheiden ouders | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Voor kinderen is vakantie altijd een feest. Je hoeft lekker niet naar school, je kunt elke dag heerlijk met je vriendjes of vriendinnetjes buiten spelen of gezellig met je ouders en/of opa en oma van een dagje uit genieten. En misschien ga je in de grote vakantie wel een paar weken naar de camping of een andere vakantiebestemming. Als ouders gescheiden zijn, komt hier vanzelfsprekend voor het kind verandering in.

Kinderen moet wennen aan de nieuwe situatie

Voor de kinderen betekent dit over het algemeen dat een deel van de vakantie met mama en een deel van de vakantie met papa wordt doorgebracht. Dat is niet alleen voor de betreffende ouder een nieuwe situatie, maar uiteraard ook voor het kind. En als naast mama of papa ook de nieuwe partner van papa of mama meegaat op vakantie en eventueel ook de kinderen van die nieuwe partner, dan verandert er veel voor het kind. Het alleen met papa of mama op vakantie, wordt dan ineens: met papa of mama op vakantie en nog een aantal mensen meer!

Bedenk altijd dat kinderen het leuk vinden om tijdens de vakantie veel te doen met hun ouders. Als de aandacht van die ouder in deze nieuwe situatie over meer personen verdeeld moet worden, komt het kind hierdoor minder in beeld. En als deze andere personen in hun ogen ook nog eens “vreemden” zijn, bijvoorbeeld omdat het kind alleen nog maar enkele uurtjes per week te maken heeft gehad met de nieuwe partner en haar/zijn gezin, kan het zo maar gebeuren, dat het kind dit niet als leuk ervaart.

Wat te doen?

Je kunt deze situatie proberen te voorkomen door het kind voorafgaande aan de vakantie, met de nieuwe partner en eventueel met de kinderen van de nieuwe partner, goed gewend en vertrouwd te maken. Bijvoorbeeld door een dagje uit te organiseren met de nieuwe partner en kinderen voorafgaande aan de vakantie. Het kind kan dan op een relaxte manier kennis maken met iedereen, die straks ook mee gaan op vakantie. En er kan samen gesproken worden over de vakantiebestemming. Als de vakantiebestemming samen wordt afgesproken, dan is de kans op een leuke vakantie voor iedereen een stuk groter.

Aanvullende tips

Twee weken op vakantie met papa en twee weken op vakantie met mama, lijkt wel een heerlijk vooruitzicht, maar vindt uw kind dat inderdaad ook echt leuk? Misschien wil uw kind ook wel liever gewoon met vriendjes en vriendinnetjes spelen? En misschien wil uw kind ook nog wel een paar dagen naar opa en oma? Bespreek met uw kind wat zijn/haar wensen zijn voor de vakantieperiode, maar hou als ouder wel de regie.

Voor het kind kan het fijn zijn om tijdens de vakantie contact te hebben met de andere ouder die niet mee is op vakantie. Spreek met het kind af wanneer hij of zij met de andere ouder contact heeft tijdens de vakantie en op welke manier. Duidelijke regels voor allemaal, zorgt dat iedereen kan genieten.

Vooral het eerste jaar na scheiding is het voor het kind belangrijk, dat het de tijd krijgt om zich op een nieuwe wijze van vakantie vieren, rustig te kunnen voorbereiden. Het kind tijdig kennis te laten maken met nieuwe personen, die meegaan op vakantie, kan veel stress bij het kind voorkomen. Als ouder wil je toch dat het kind een leuke vakantie heeft!