Slide Tips voor grootouders bij een scheiding | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Tips voor ouders en grootouders bij een scheiding

De tweede zondag in mei… een speciale dag voor alle moeders in Nederland. ‘s Ochtends lekker verwend worden met een niet alledaags ontbijt: croissantjes, verse sinaasappelsap en een gekookt eitje. Gezellig samen aan tafel en cadeautjes: een mooie tekening of iets geboetseerd,  zelfgemaakt door de kinderen speciaal voor moeder. En later op de dag natuurlijk ook op bezoek bij oma, tenslotte is zij ook moeder en verdient ook die extra aandacht. Lekker samen aan de taart en een bosje bloemen mee. Wie is hier niet mee opgegroeid?

Als ouders aan het scheiden zijn, is dit echter niet zo vanzelfsprekend. Vaak tot groot verdriet van het kind en oma. Want voor kinderen is de scheiding van hun ouders al erg ingrijpend, maar ook bij de grootouders kan een echtscheiding voor veel leed zorgen. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine, is voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders geworden.

Ook wij horen vaak verstoorde familiebanden met opa’s en oma’s. En zeker bij vechtscheidingen. Er wordt dan niet vanuit het belang van het kind gedacht, maar puur vanuit emoties gereageerd. En het kind? En oma? Die worden zo onderdeel van het conflict. Wij geven u als ouders of als grootouders graag wat tips om de familiebanden te behouden.

Tips voor grootouders

 • Vang je kleinkind op zonder stemming te maken tegen één van de ouders:
  • Geeft het kind stabiliteit in een moeilijke periode
  • Kinderen zijn loyaal naar vader en moeder, dus kies geen partij
 • Wees loyaal aan je kind, maar wordt geen onderdeel van het conflict door je kind door dik en dun te verdedigen
 • Biedt een luisterend oor en ondersteun je kind, maar versterk haar/zijn emoties t.a.v. de scheiding niet. Naar de buitenwereld ben je dus neutraal. Je ex-schoonzoon/dochter blijft nu eenmaal de vader/moeder van je kleinkind.
 • Nodig je kleinkind uit om te komen logeren of maak uitstapjes. Houdt daarbij vast aan de vaste gewoontes, wat je altijd doet. Zo blijft het voor het kleinkind herkenbaar. Ga dus geen extra dingen doen.
 • Door de scheiding gaan oude tradities verloren, maak dus nieuwe tradities. Bijvoorbeeld een paar keer per jaar een opa- of omadag.
 • Blijf bij het kleinkind informeren naar het gezin, waarvan het kleinkind deel uitmaakt na de scheiding. Toon interesse voor het nieuwe thuis, maar hoor het kleinkind niet uit.
 • Mag je je kleinkind niet meer zien? Blijf verjaardagen/examens, sportprestaties volgen en stuur kaartjes , gebruik facebook of WhatsApp of een cadeautje Daarmee laat je aan je kleinkind weten, dat je hem/haar niet vergeten bent. Dit opent de mogelijkheid, dat je kleinkind later zelf contact opneemt. En ook al duurt het lang, geef nooit op.

Tips voor ouders

 • Koppel het belang van je kind los van je eigen emoties in de scheiding. Gebruik het kind niet als een machtsmiddel ten opzichte van je ex en dus naar zijn of haar ouders.
 • Kijk naar het belang van de grootouders voor je kinderen. Dat belang is:
  • Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg
  • Grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn
  • Grootouders hebben doorgaans alle tijd en ruimte voor de kleinkinderen, terwijl de ouders druk bezig zijn met hun eigen leven weer naar een nieuwe toekomst te krijgen
  • Veel grootouders passen op doordeweekse werkdagen op de kleinkinderen. Juist na de scheiding zal je ze hard nodig hebben.
  • Volgens familietherapeuten hebben kleinkinderen die veel contact met hun grootouders hebben, minder emotionele problemen en gedragsproblemen, dan kinderen die hun grootouders nauwelijks kennen.

Tips voor de familiebanden

Belang kind centraal

In onze begeleiding besteden we in het ouderschapsplan ook altijd aandacht aan de familiebanden met opa’s en oma’s. Zo zorgen we ervoor dat dit onderwerp ook voor u als ouder én in het belang van uw kinderen voor uw nieuwe toekomst goed geregeld is. Want besef u dat grootouders altijd bij de rechter omgang met hun kleinkind kunnen vragen door een verzoekschrift in te dienen bij de kinderrechter. In principe zal de kinderrechter welwillend staan ten opzichte van zo’n verzoek, tenzij de rechter die omgang niet in het belang van het kind vindt. En wees eerlijk, in die situatie wilt u toch niet terecht komen? De scheiding op zich is al moeilijk genoeg, voor u en voor uw kind(eren).

Meer nieuws over dit thema

Waarom de Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Willie Godschalk | De Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 26 66 86 66  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen