man | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Saskia: “Zoek uit bij welke instanties je kunt en moet aankloppen om aan informatie te komen om het een en ander te regelen in verband met huis, bezittingen, bankzaken en pensioenen.”

Stappenplan echtscheiding

Het is geen gemakkelijk proces, een echtscheiding. Er zijn diverse stappen die u moet maken. Maar welke stappen dan en hoe kunt u deze het beste zetten? In het onderstaande stappenplan echtscheiding hebben wij ze voor u op een rijtje gezet en geven wij u om u te helpen een aantal tips.

Wellicht ook meteen de moeilijkste stap van het stappenplan echtscheiding? Hoe vertelt u nou aan uw partner dat u wilt scheiden? Eén ding staat voorop: u moet het altijd persoonlijk vertellen! Er kunnen tijdens het scheidingstraject veel problemen voorkomen worden door de manier waarop u uw partner vertelt dat u wilt scheiden.

Kies altijd een rustig moment. En vertel rustig en in hoofdzaken dat u wilt scheiden. Geef uw partner daarbij de ruimte om te reageren. En bedenk dat deze reacties door de ernstige boodschap die u brengt, tegenstrijdig kunnen zijn aan het normale karakter van uw partner. Ontkenning komt ook vaak voor, het kan dus zo zijn dat u de boodschap in een later stadium nogmaals moet herhalen. Staat u voor 100% achter uw beslissing, geef uw partner dan geen hoop maar blijf aangeven dat de scheiding voor u echt de enige weg is.

Het kan zijn dat u en uw partner van mening verschillen over het wanneer en hoe. Denk hier samen samen goed over na! Tip: wacht er in nooit te lang mee en zeker niet totdat de scheiding definitief rond is!

Zoek ook hier altijd een rustig moment uit. Breng de boodschap altijd samen en leg vooral alles op een duidelijke en rustige manier uit. Benadruk aan de kinderen dat het niet hun schuld is en dat – om valse hoop te voorkomen – de scheiding definitief is. Dit doet u vooral niet: in negatieve bewoordingen over elkaar spreken of de kinderen tussen u beiden laten kiezen!

Heeft u er moeite mee om het uw kinderen te vertellen? Een mediator kan u begeleiden in de voor u beste manier.

Schakel altijd professionele hulp in van een specialist in echtscheidingen. Dat kan een mediator, advocaat of een financieel expert zijn. U en uw partner maken samen met deze adviseur afspraken over de scheiding. Het hangt van uw wensen en behoeften af welke adviseur het beste bij u past.

Meer informatie vindt u op Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Een financieel plan is het meest complexe puzzelstuk van het stappenplan echtscheiding. Er is namelijk een hoop financiële, fiscale en juridische kennis voor nodig. Veel is in de wetgeving vastgelegd. Hoe worden de bezittingen en schulden verdeeld, hoe zit het met het huis, wat is de hoogte van de alimentatie, het eventuele vermogen en het pensioen? Laat in ieder geval altijd een financieel deskundige meekijken! In het echtscheidingsconvenant worden door de echtscheidingsadviseur de gemaakte afspraken vastgelegd.

Lees meer over financieel advies bij een scheiding.

U heeft als ouders een zorgplicht voor uw kinderen. U moet een ouderschapsplan maken als u wilt scheiden. Dat plan betreft uw minderjarige kinderen. Hierin komen de gemaakte afspraken over de zorg- en opvoedingstaken te staan. Het ouderschapsplan is een onderdeel van het verzoekschrift tot echtscheiding. Bij het maken van het ouderschapsplan kan uw echtscheidingsadviseur u natuurlijk helpen.

Als u overal afspraken over heeft gemaakt, dan is de echtscheiding bij de rechtbank alleen nog maar een formaliteit. De goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding legt de rechter vast in een echtscheidingsbeschikking.

Pas als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden. Uw echtscheidingsadviseur zal dit voor u verzorgen. Zodra dit geregeld is bent u definitief gescheiden. De beschikking moet overigens binnen 6 maanden ingeschreven zijn. U moet er dus op letten dat de adviseur deze termijn niet overschrijdt want na deze periode is het document niet meer geldig.

De laatste maar niet onbelangrijke stap in het stappenplan echtscheiding. Na uw echtscheiding kunnen er nog nieuwe zaken spelen. Zoals bijvoorbeeld belastingen, nieuwe wetten en regels. Daarnaast kan uw leefsituatie veranderen en daardoor is er misschien een herberekening van de alimentatie nodig. Of een herziening van het ouderschapsplan. Uw (financiële) adviseur kan u hierin begeleiden.

[

Waarom de Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Willie Godschalk | De Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 26 66 86 66  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen