man | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Scheiden of blijven?

Welke relatie kent nou geen ups en downs? In geen enkel huwelijk gaat toch altijd alles over rozen. Ieder individu heeft zijn eigen karakter en blijft ook tijdens de relatie zijn eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Dat soms de twijfels toeslaan en u zich e vraag stelt of u inderdaad nog oud wil worden met uw partner, is dan ook niet meer dan logisch. De vraag scheiden of blijven kan dan vaak wel tot een grote tweestrijd leiden.

Slechte communicatie, irritaties, ruzie over de opvoeding van de kinderen, karakters die botsen,  financiële problemen, geen tijd voor elkaar en ontrouw zijn veel voorkomende oorzaken van relatieproblemen. Meestal kan er al sprake zijn van een langdurige onvrede, hetgeen zich ook in de relatie uit. Hierdoor groeit men nog meer uit elkaar. Ongemerkt neemt men afstand van de partner. Ook kan er steeds minder tijd met de ander worden doorgebracht, wordt er geen moeite meer in de relatie gestoken of er wordt minder en minder met de partner gepraat.

Door de onvrede kunnen er ook nieuwe problemen ontstaan. Denk aan trekjes van de partner die ineens op de zenuwen gaan werken, irritaties over (schoon)familie, het ineens niet meer eens zijn over de opvoeding van de kinderen of schaamte over het gedrag van de partner in sociale kringen. Het ene probleem stapelt zich opeens op het andere.

Lees ook ons nieuwsartikel over scheiden of blijven en doe de test!

Wanneer scheiden of blijven?

Het is een lastige vraag, scheiden of blijven. Aan beide opties zitten namelijk voor- en nadelen. Naast alle financiële onzekerheden die om de hoek komen kijken, heeft een scheiding ook emotionele en praktische gevolgen. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Omdat er veel van uw beslissing afhangt, is het belangrijk om weloverwogen afwegingen te maken. Wat nog wel eens wil helpen is een lijstje maken: welke voor- en nadelen zijn er en wat weegt het zwaarst.

Men kan diverse redenen hebben om te gaan scheiden: de karakters botsen teveel, u houdt niet meer van uw partner of andersom, u bent beiden niet meer bereid om voor de relatie te vechten of één van u is verliefd op een ander. Als hier bij u sprake van is, dan kunt u nadenken over een echtscheiding. Over de gevolgen van deze beslissing leest u meer op ‘Scheiden en dan’.

Wilt u echter voor uw relatie vechten? En is bij u de liefde nog niet over? Bedenk dat problemen zich meestal niet vanzelf oplossen. Om uw relatie weer te herstellen, is het inschakelen van professionele hulp in de vorm van relatietherapie of mediation erg belangrijk.

Redenen echtscheiding

Scheiden of blijven? Wat kunnen we nog doen?

Iedere relatie kent de nodige hobbels. In 52% van alle echtscheidingen is uit elkaar groeien de belangrijkste reden. In het spel zijn van een ander staat op de tweede plaats (34%). Bent u bereidt om te vechten voor uw relatie, bijvoorbeeld omdat u nog van elkaar houdt? Dan hoeven dit niet meteen redenen te zijn om te gaan scheiden.

Andere redenen om samen door te gaan zijn bijvoorbeeld (thuiswonende) kinderen, uw financiële positie of alles wat u samen opgebouwd en gedeeld. Besef u zich wel dat vechten voor de relatie energie, tijd en doorzettingsvermogen vereist. Om te beginnen moet u moet beiden kenbaar maken wat u graag zou willen en daar samen over onderhandelen. Ieder moet voor zichzelf vaststellen wat er minimaal nodig is om de relatie voort te zetten. En kan uw partner hieraan voldoen? Wees altijd realistisch, een ideale situatie bestaat echt niet. In echt iedere relatie is compromissen sluiten is een belangrijk onderdeel.

Scheiden of blijven? Hulp biedt uitkomst

Zonder hulp samen voor de huwelijksproblemen tot een oplossing komen, is vaak moeilijk. Professionele hulp inschakelen om te onderzoeken of uw relatie nog levensvatbaar is, is vaak de beste optie. Onder deskundige begeleiding bekijkt u met elkaar of uw wensen en verwachtingen nog met elkaar overeenkomen. Het bespreken van onderliggende patronen en de wirwar van emoties, kan u helpen uit een negatieve spiraal te komen. U kunt uit een aantal vormen van professionele hulpverlening kiezen:

Relatietherapie:
Als u met hulp van buitenaf met elkaar aan uw problemen wilt werken, biedt relatietherapie uitkomst. Relatietherapie wordt meestal nog onterecht ingezet als laatste middel: de partners staan eigenlijk al op het punt om uit elkaar te gaan, maar geven de relatie door middel van therapie nog een laatste kans. U brengt samen met de relatietherapeut de problemen in kaart. Vervolgens gaat u tezamen op zoek naar oplossingen voor deze relationele problemen.
Mediation:
Om antwoord te krijgen op de vraag scheiden of niet, kan ook mediation tot de mogelijkheden behoren. In de gesprekken tijdens het meadiationtraject wordt met elkaar naar oplossingen voor uw problemen gezocht waar u beiden vrede mee kunt hebben. Die oplossingen kunnen enerzijds puur praktisch zijn. Of ze kunnen gericht zijn op verbetering van de onderlinge communicatie. In het traject wordt altijd getoetst of de oplossingen ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Wanneer na de gesprekken de uitkomst blijkt te zijn dat u niet samen verder gaat, kan de mediation zich in de vervolgfase richten op het met elkaar respectvol afsluiten van de relatie.

Waarom de Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Willie Godschalk | De Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 26 66 86 66  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen