man | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Echtscheiding en kinderen

Bij een echtscheiding met kinderen staat natuurlijk altijd het welzijn van de kinderen centraal. Vergeet niet dat voor kinderen een echtscheiding een heftige gebeurtenis is en heeft veel impact. We zien vaak dat kinderen er onzeker van kunnen worden of bang zijn dat zij ook verlaten gaan worden. Maar kinderen kunnen echter ook opgelucht zijn dat de ruzies eindelijk voorbij zijn. Het is ontzettend belangrijk om de kinderen goed bij het proces te betrekken om de overgang naar een nieuw leven zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoe vertellen we het de kinderen?

Als u definitief de knoop heeft doorgehakt om te gaan scheiden, dan zult u het de kinderen moeten gaan vertellen. Over het wanneer en hoe kan het zijn dat u en uw partner van mening verschillen. Denk hier wel samen goed over na! Wacht in nooit te lang om het uw kinderen te vertellen, kinderen zien vaak meer dan u denkt. En wacht zeker niet totdat de scheiding definitief rond is!

Kies altijd een rustig moment uit. Breng ook altijd de boodschap samen en leg alles op een duidelijke en rustige manier uit. Stel de kinderen gerust dat het niet hun schuld is en dat de scheiding definitief is om valse hoop te voorkomen. Nooit doen: in negatieve bewoordingen over elkaar spreken en laat de kinderen nooit maar dan ook nooit tussen u beiden kiezen!

Wat is een ouderschapsplan?

U en uw ex-partner blijven na de scheiding beiden verantwoordelijk voor de (financiële) verzorging en opvoeding van uw kind(eren). U moet dus samen rond de tafel en afspraken maken over ten eerste de zorg voor uw kind en ten tweede dat uw kind de mogelijkheid krijgt met beide ouders een band te behouden. Sinds 1 maart 2009 bent u wettelijk verplicht om deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan.

Na uw echtscheiding blijft u dus samen met uw ex-partner verantwoordelijk voor de opvoeding van uw kind(eren). In principe kan de ene partner geen belangrijke beslissing over het kind nemen zonder de andere partner. De partner bij wie het kind verblijft, neemt over het algemeen de beslissingen als het gaat om het dagelijkse reilen en zeilen. Gaat het om grotere beslissingen, zoals de keuze voor een school of sport, dan is het zeer gebruikelijk daar met de andere ouder overleg over te hebben en samen een beslissing te nemen.

Alle afspraken over de opvoeding en de verzorging van uw minderjarige kind(eren) worden vastgelegd in het ouderschapsplan. U kunt onderling in goed overleg besluiten wat er in het ouderschapsplan wordt vastgelegd. De volgende afspraken moeten er altijd in worden opgenomen:

– Hoe u de zorg- en opvoedingstaken verdeelt
– Hoe u de zorg voor het kind regelt
– Hoe u elkaar informeert over de ontwikkeling van het kind
– Hoe u de kosten voor verzorging en opvoeding verdeelt (kinderalimentatie)

Natuurlijk kan het voorkomen dat u niet altijd op één lijn zit met elkaar. En dat u er samen niet in goed overleg kunt uitkomen. Geen probleem, dan pakken wij dat samen met u op. Met het belang van het kind voorop, gaan we samen met u de mogelijkheden en de onmogelijkheden bespreken. En kijken wij waar u elkaar toch kunt vinden.

LEES MEER OVER HET OUDERSCHAPSPLAN, CO-OUDERSCHAP EN HET OUDERLIJK GEZAG

Villa Pinedo: tips van kinderen aan ouders die gaan scheiden

tips van kinderen aan ouders die gaan scheiden parStichting Villa Pinedo werkt samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind. Jongeren vertellen aan ouders, scheidingsprofessionals, overheid en hulpverleners wat de langdurig beschadigende effecten van (v)echtscheiding bij kinderen zijn. Hiermee willen ze beschadiging bij kinderen in (v)echtscheidingssituaties voorkomen cq verzachten. De ongeveer vijftig kinderen en pubers die actief zijn voor de stichting, worden beschouwd als ervaringsdeskundigen en geven in die hoedanigheid advies en coaching aan lotgenoten, maar ook aan volwassenen.par

Villa Pinedo is de plek voor jongeren met gescheiden ouders. Op die plek kunnen jongeren laten horen wat zij denken, voelen en vinden van de scheiding van hun ouders. Ze kunnen er leren van ervaringen van anderen en anderen met hun verhaal steunen. Villa Pinedo is er ook voor de ouders om ze bewust te maken van wat er in het hoofd en hart van kinderen omgaat. En daarmee werken aan een gedragsverandering van ouders in het belang van het kind. Zodat zij leren handelen in het belang van het kind en vechtscheidingen voorkomen worden. Kijk voor meer informatie op www.villapinedo.nl.

Lees ook de open brief van kinderen aan alle gescheiden ouders!

Boekentips

Voor volwassenen
– En de kinderen scheiden mee > G. Neuman
– Aan alle gescheiden ouders > Marsha Pinedo en Petra Vollinga
– Een ouderschapsplan maken > Pieter Vermeulen
– Co-ouderschap, het beste van twee ouders > Yoeke Nagel
– Vaders, hoe doen ze het toch? > Martine Delfos
– Kind van gescheiden ouders, kind van de rekening > Edward Teyber
– Gescheiden met je ex toch samen goede ouders > Carlijne Vos & Jean-Pierre Ven
– Ik heb ook wat te vertellen. Gespreksvoering met pubers en adolescenten > Martine Delfos
Luister je wel naar mij? Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar > Martine Delfos

Al deze boeken staan bij ons in de boekenkast. Klanten kunnen een boek 2 weken bij ons lenen.

Voor kinderen
– Bang, boos, blij > Trude van Waarden
– Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan? > Jacqueline van Swet
– Julia heeft twee huizen > N. Wisse Smit
– Ik en zo! > Jaqueline van Dijk
– Help, mijn ouders gaan scheiden! > Tom van Rossum

Waarom de Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Willie Godschalk | De Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 26 66 86 66  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen