man | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Scheiden en eigen huis

Een eigen huis is één van de meest complexe vraagstukken bij een echtscheiding. Wanneer u samen met uw ex-partner in een koophuis woont, spelen verschillende zaken een rol:

– Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
– Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
– Heeft de woning overwaarde?
– Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen
– Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld
– Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?

Mocht één van u in de koopwoning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, zult u al uw financiële zaken op een rijtje moeten zien te krijgen. Dan weet u wat uw inkomen na de scheiding is en of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is.

Hoe zit het met de hypotheek?

Belangrijke vragen hierbij zijn onder anderen: hoe ziet de hypotheek eruit? En welke levensverzekeringen of beleggingsrekeningen zijn gekoppeld aan de hypotheek? Als duidelijk is hoe de hypotheek is opgebouwd, kan bepaald worden of er over- of onderwaarde in het huis zit. Een hypotheek is vaak meer dan alleen een geldlening. Er zitten veelal één of meerdere andere producten aan gekoppeld, zoals een levensverzekering en/of een beleggings- of spaarrekening om een geldbedrag bij elkaar te sparen om later uw hypotheek mee te kunnen aflossen. Ook deze zaken moet u goed regelen als u gaat scheiden.

Lees meer over ‘scheiding en een eigen woning’ bij onze veelgestelde vragen.

Onze aanpak en expertise

Van huis uit zijn wij financiële experts gespecialiseerd in echtscheidingen. Het vraagstuk scheiden en een eigen huis kent dus geen geheimen voor ons. Samen zetten we de financiële impact van de scheiding voor u beiden op een rijtje. Meestal hebben de scheidende partners hun wensen ten aanzien van de woning: kan één van ons wel of niet in de woning blijven wonen. Daarbij zijn de hypotheekverstrekkers vaak een frustrerende factor: pas na de officiële ontbinding van het huwelijk waarbij het convenant (de overeenkomst) met al uw afspraken klaar is en de beslissingen het liefst al zijn genomen zodat men duidelijkheid heeft, willen zij een beoordeling maken of deze wensen wel haalbaar zijn. En als ze dat soms al vóór de echtscheiding willen doen, is een wachttijd van 4 maanden op een antwoord eerder regel dan uitzondering.

Wij bekijken tijdens het scheidingstraject al of de woonwensen mogelijk zijn of niet. Soms kan in het uiterste geval de conclusie zijn, dat we een voorlegsituatie bij de hypotheekverstrekker voorstellen wegens bijzondere omstandigheden.  Zo kunnen wij u sneller duidelijkheid en rust geven.

Waarom de Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Willie Godschalk | De Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 26 66 86 66  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen