man | Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Scheiden en dan?

Heeft u besloten om te gaan scheiden? U komt dan veelal in een moeilijke en onrustige situatie terecht. Er moet een hoop geregeld worden, er moeten keuzes gemaakt worden en u moet een hele procedure door. Of u beiden bereid bent mee te werken aan de echtscheiding of niet, heeft ook veel invloed op het gehele proces. En emoties kunnen zeker een grote rol spelen, vooral als de echtscheiding niet uw idee is.

Scheiden en dan? Wat zijn de gevolgen?

Een echtscheiding kent veel consequenties. Niet alleen voor eventuele kinderen, maar met name ook financieel. Ontzettend veel moeten regelen is het meest tijdrovende gevolg. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de inboedel, het verhuizen, het regelen van de alimentatie en een omgangsregeling met de kinderen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie heeft het ene onderwerp meer prioriteit dan het andere. Een enquête onder gescheiden mensen* geeft u hieronder een richtlijn wat er geregeld moet worden in volgorde van belangrijkheid:

1. Regeling voor de kinderen
2. Regeling rondom wonen
3. Verdeling van spullen
4. Verdeling van geld
5. Regelen van alimentatie
6. Regelen van pensioenrechten
7. Regelen juridische zaken
8. Aanpassen verzekeringen
9. Regelen van schulden

Een ander belangrijk gevolg is dat na de scheiding uw financiële situatie sterk wijzigt. Dat is een logisch gevolg, want na de scheiding moeten twee huishoudens leven van hetzelfde inkomen als voor de scheiding. Ook vallen schaalvoordelen weg. En kunnen de kosten van de echtscheiding, het uitblijven van alimentatie of een verhuizing tot gevolg hebben dat er minder bestedingsruimte is. Volgens gescheiden mensen is het soms moeilijk om rond te komen.

Een echtscheiding heeft grote gevolgen voor kinderen, hoe oud ze ook zijn. Er kunnen allerlei reacties ontstaan: zich verzettenzich schuldig voelen of zich schamen voor leeftijdgenootjes. Kinderen kunnen ook onzeker worden en angst hebben dat ook zij verlaten gaan worden. Andersom kunnen kinderen ook opgelucht zijn dat de ruzies eindelijk voorbij zijn. Dit geeft dan vaak wel een dubbel gevoel. De kinderen goed bij het proces te betrekken is erg belangrijk om de overgang naar een nieuw leven zo soepel mogelijk te maken. En bedenk ook dat de mening van uw kind telt!

Scheiden en dan: hulp is noodzakelijk

Dezelfde enquête onder gescheiden mensen laat zien, dat ruim driekwart vindt dat het inschakelen van professionele hulp m de echtscheiding te begeleiden noodzakelijk is. Waarom? Voornamelijk omdat het maken van afspraken met elkaar tegenvalt, net als het zoveel moeten regelen.

Uit het onderzoek blijkt dat men vooral veel problemen heeft met alle zaken rondom de financiën en de kinderen. Logisch, omdat als u gaat scheiden dat met name veel onzekerheid voor de financiële toekomst geeft. De rapportage geeft ook aan dat men achteraf gezien dingen anders zouden hebben gedaan of informatie te hebben gemist. Er was vooral meer behoefte aan informatie over rechten en plichten en financiële onderwerpen.

Het is dus belangrijk dat u professionele hulp inschakelt om uw echtscheiding te regelen. U kunt uit vele vormen van professionele begeleiding kiezen: advocaten, mediation, scheidingsbemiddelaars en financiële planners gespecialiseerd in echtscheidingen. Welke hulp bij u past, hangt van uw situatie af.

Lees meer hierover bij’ ‘Hoe kan ik de scheiding regelen’.

Jeroen: Niet mijn is mijn en jouw is jouw. Maar gewoonweg een betere boedelverdeling en betere afspraken omtrent de financiële regeling’

Inge: “Had niet zo snel willen toegeven en meer op de hoogte zijn van mijn rechten zoals zo lang mogelijk in het huis wonen…

Wat valt er tegen?

Met welke afspraken moeite?

  • Heel erg ingrijpend
  • enigszins ingrijpend
  • Neutraal
  • Niet echt ingrijpend
  • Helemaal niet ingrijpend

Hoe emotioneel ingrijpend
is een scheiding?

Scheiden en dan: hoe zit het met de emoties?

Bij een echtscheiding kunnen ook emoties een grote rol spelen. Uit dezelfde enquête blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden hun echtscheiding als heel erg ingrijpend hebben ervaren. Een echtscheiding wordt vaak niet voor niks vaak vergeleken met een rouwproces. U moet diverse fases door: ontkenning, protest, onderhandeling, depressie en de aanvaarding. In welke fase zit u?

Lees meer hierover bij Hoe verwerk ik de echtscheiding’.

Scheiden en dan: Stappenplan echtscheiding

Wilt u gaan scheiden, maar u heeft nog geen idee hoe u alles moet gaan aanpakken? Om u te helpen hebben we een stappenplan gemaakt. Het geeft u een leidraad voor alles wat er op u afkomt in deze periode en hoe het scheidingsproces verloopt.

Ga naar ‘Stappenplan echtscheiding’.

Waarom de Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

Willie Godschalk | De Scheidingsplanner Nijmegen & Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 06 – 26 66 86 66  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen